O piškotkih in njihovi uporabi na tem spletnem mestu

Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Seznam piskotkov na tem spletnem mestu

1. Lastni piškotki

Trajanje seje

Ime piškotka  Trajanje  Opis 
PHPSESSID Sejni Identifikator trenutne seje v PHP
wordpress_test_cookie Sejni Identifikator seje prijavljenih uporabnikov (če se ne prijavljate, se ne zapisuje)
wordpress_logged_in_[hash] Sejni Identifikator seje prijavljenih uporabnikov (če se ne prijavljate, se ne zapisuje)
comment_author 1 leto Zapis podatkov o komentatorju (če ne komentirate, se ne zapisuje)
comment_author_email 1 leto Zapis podatkov komentarorjevega e-naslova (če ne komentirate, se ne zapisuje)
comment_author_url 1 leto Zapis podatkov komentarorjevega URLja (če ne komentirate, se ne zapisuje)
ddfmcode Sejni Ta piškotek je bistvenega pomena za našo spletno stran, ki omogoča, da lahko oddajate svoja naročila
qtrans_cookie_test Sejni Piškotek za izbiro želenega jezika. Brez tega večjezičnost na naši spletni strani ne bi bila mogoča
_utma 2 leti Google Analytics zabeleži razlikovanje med uporabniki in sejami
_utmb 30 minut Google Analytics zabeleži novo sejo ali novega uporabnika
_utmc Sejni Google Analytics zabeleži čas trajanja obiska
_utmv Sejni Google Analytics beleži nastavitve uporabnika
_utmz 6 mesecev Google Analytics določa vir prometa ali oglaševalsko akcijo

2. Piskotki zunanjih mest

Ime piškotka  Trajanje  Opis 
_twitter_sess (Twitter) Sejni Piškotek pomaga z izgradnjo twitter okna (ker smo Twitter opcijo izključili, se ne zapisuje)
external_referer (Twitter) 1 dan Piškotek za identifikacijo zunanjega napotitelja (ker smo Twitter opcijo izključili, se ne zapisuje)
guest_id (Twitter) 2 leti Piškotek za identifikacijo uporabnika (ker smo Twitter opcijo izključili, se ne zapisuje)
VISITOR_INFO1_LIVE (YouTube) 8 mesecev Določa različico strani YouTube ob obisku (če ne predvajate videa, se ne zapiše)
ACTIVITY (YouTube) Sejni YouTube uporablja ta piškotek za zagotavljanje vgrajenih videoposnetkov (če ne predvajate videa, se ne zapiše)
PREF (YouTube) 10 let YouTube uporablja ta piškotek za zagotavljanje vgrajenih videoposnetkov (če ne predvajate videa, se ne zapiše)
YSC (YouTube) Sejni YouTube shranjevanje uporabnikovih nastavitev (če ne predvajate videa, se ne zapiše)
recently_watched_video_id_list (YouTube) Sejni YouTube zapiše vaše nazadnje ogledane videoposnetke (če ne predvajate videa, se ne zapiše)
remote_sid (YouTube) 1970 (??) YouTube uporablja ta piškotek za zagotavljanje vgrajenih videoposnetkov (če ne predvajate videa, se ne zapiše)
use_hitbox (YouTube) Sejni Števec ogledov videa na YouTube (če ne predvajate videa, se ne zapiše)

Piškotki, ki jih uporabljamo na svoji spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje tega spletnega mesta.

Zakaj so piskotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj: https://www.ip-rs.si/novice/detajl/informacijski-pooblascenec-izdal-smernice-glede-uporabe-piskotkov/?cHash=5842ad1118a2ae1915f350cc1aa98c22

Upravljanje, brisanje in onemogocanje piskotkov

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke kadarkoli izklopite. Informacije o nastavitvah za piškotke v posameznih brskalnikih so na voljo na spodnjih povezavah:

Sledenju Google Analytics lahko onemogočite tudi na naslednji povezavi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout Če piškotke izklopite, ta spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani. Če v svojem brskalniku ne želite izklopiti piškotkov, z uporabo le-teh na tej strani pa se ne strinjate, vam svetujemo, da pričujoče spletno mesto zapustite.